måndag, juli 24, 2006

Hakkors på israelisk flagga polisanmäld

"
Malmöpolisen har på måndagen polisanmält en banderoll med ett hakkors på en israelisk flagga som förekom i ett demonstrationståg i helgen.
- Vi vill få veta om budskapet är ett brott mot lagen. Åklagare har tolkat lagen på olika sätt och vi står mitt emellan, säger kommissarie Bengt-Åke Malm vid polisen i Malmö.

Under måndagen prövade överåklagare Sven-Erik Alhem frågan på eget initiativ.

Hans tolkning är att budskapet kan misstänkas vara hets mot folkgrupp. Den som använder en sådan symbol måste inse att det inte bara kan uppfattas som ett angrepp mot ledningen för staten Israel, "utan också utgör ett tydligt budskap om missaktning mot folkgruppen judar som sådan", skriver Alhem i sin bedömning.

- Det är nu upp till kammaråklagaren att avgöra ifall det bör väckas åtal mot de demonstranter som använde hakkors under tidigare demonstrationer här i Malmö mot kriget i Libanon, säger Sven-Erik Alhem."

Det folkpartistiska oppositionsrådet i Malmö, Iva Parizkova Ryggeståhl, har krävt att kommunen ska frysa alla bidrag till Palestinska föreningen.

Varför pekar du ut en av flera medarrangörer?

- Jag hade först fått felaktig information om vem som arrangerade demonstrationen. Men jag håller fast vid mitt uttalande. Föreningen har visat dåligt omdöme genom att tidigare bjuda in Hamas till Malmö. De har inte heller tagit tydligt avstånd från banderollerna, säger Iva Parizkova Ryggeståhl."



Läs mer i DN


Inga kommentarer: