onsdag, augusti 20, 2008

Mer särbehandling: Vårdcentral för invandrare på gång

"Särskilda vårdcentraler för invandrare eller olika religiösa grupper kan bli verklighet i Stockholm. Ansvariga för Vårdval Stockholm uppger för Dagens Medicin att minst två vårdcentraler uttryckt intresse för att öppna verksamhet med inriktning på vissa etniska eller religiösa grupper."

"
- Vi vill nå de invandrarkvinnor som i dag inte vill komma till sjukvården, säger läkaren Adam Halimonson till tidningen."

SvD


Tack för tipset, Per!

NÄR SLUTAR DUMHETERNA OCH SÄRBEHANDLING? När stoppar vi islamiseringen!?

Uppdatering 18:21:

"Befarar försämrad sjukvård
Nalin Pekgul, ordförande i socialdemokraternas kvinnoförbund, är mycket kritisk till tanken på etniska vårdcentraler och tror att de kan bidra till en segregation av vården.

– Det kommer att bli precis som med friskolorna. De muslimska skolorna är öppna för alla, men hur många kristna går där? säger hon.

Nalin Pekgul är utbildad sjuksköterska och har bland annat arbetat på Tensta vårdcentral i Stockholm. Enligt henne kommer de religiöst eller etniskt inriktade vårdcentralerna att försämra sjukvården bland människor där sjukvården varit en av få kontakter med det svenska samhället. Hon befarar en utveckling där de som står bakom vårdcentraler också är religiösa ledare med restriktiv syn på abort och preventivmedel.

– Tänk bara om Livets Ord skulle starta en vårdcentral, vilket inte alls är otroligt. På det här sättet kommer vi att skapa vårdcentraler där personalen är isolerad från resten av sjukvården och samhället och där man inte följer med i den medicinska utvecklingen, säger Nalin Pekgul.

Som exempel nämner hon unga tjejer som kom till Tensta vårdcentral med ont i magen. De skickades vidare till en psykolog som i vissa fall upptäckte att det låg ett hot om tvångsgifte bakom magsmärtorna.

– Sådana saker kommer knappast att upptäckas när familjerna kan välja den vårdcentral som de tycker passar. Då kommer de att välja läkare som tänker som familjen, säger Nalin Pekgul."

Dagens Medicin

Och som vanligt är det en SVENSK som sätter spiken i kistan av ren och förbannad okunnighet och dumhet!

"Birgitta Rydberg, biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, håller inte alls med Nalin Pekgul om de problem som kan uppstå med etniskt eller religiöst profilerade vårdcentraler.

– Jag ser inga sådana risker alls, säger Birgitta Rydberg.

Birgitta Rydberg välkomnar vård som riktar sig till personer med viss trosinriktning eller bakgrund och hoppas att så många nischade vårdcentraler som möjligt ska starta. Tolkhjälp kan aldrig bli lika bra eftersom den kulturella förståelsen och nyanserna i språket då går förlorade, anser Birgitta Rydberg.

Folkpartiet har tidigare drivit frågan om språktest för att bli svensk medborgare, varför kräver ni inte att man ska kunna prata svenska med sin läkare?

– Det är klart att man ska understödja att invandrare lär sig svenska. Men sjukvård handlar mycket om förtroende och jag tror att det är lättare att få förtroende för en doktor som talar samma språk. Dessutom är det lättare att förstå symtom om man har samma kulturella bakgrund."

Dagen Medicin

Har ni åsikter om detta, så maila gärna birgitta.rydberg@politik.sll.se eller kanske hennes kollegor på Folkpartiet på stockholm@liberal.se

Hur vore det om vi startade upp vårdcentraler där all personal var etniska svenskar och bara pratade svenska? Jo, då skulle det gapas om rasim och springas till DO i parti och minut!

Från "Vacker Tanke" på Exilen kommer mer intressant information:

"Notera för övrigt att samme läkare som vill starta den etniskt segregerade vårdcentralen är en känd terroristledare. Adam Halimonson är en av de urspungliga ledarna för GAM, en brutal och våldsam separatiströrelse i Aceh i Indonesien."

http://lotidningen.lo.se/?id_site=8&id_item=687

http://www.google.se/search?hl=sv&q=Adam...ning&meta=

Läs också Vaileth´s utmärkta inlägg om detta på bloggen Varjager

Inga kommentarer: