tisdag, januari 22, 2008

"Svensk" tros ha finansierat terror

"Säkerhetspolisen har inlett en hemlig förundersökning mot en 42-årig man som misstänks ha bidragit till att finansiera terrorism. Mannen har drivit en penningförmedling i Stockholm som enligt åklagaren omsatte 27 miljoner kronor mellan 2004 och 2006.
42-åringen, som är svensk medborgare med somalisk bakgrund, greps och häktades i slutet av november förra året. Han släpptes den 27 december, men misstankarna mot honom kvarstår. Mannen har nu reseförbud och måste anmäla sig hos polisen en gång i veckan.

Mannen nekar till brott. Han säger att han inte bedrivit någon yrkesmässig penningförmedling och anser att han inte varit skyldig att ha någon bokföring. – Det är en ideell verksamhet där han organiserat pilgrimsresor till Mecka. Han har inte varit skyldig att ha bokföring. I alla fall har han inte förstått att det skulle finnas bokföringsplikt, säger 42-åringens advokat Thomas Olsson.

Misstankarna som riktas mot mannen gäller inte enbart ekonomiska brott. Enligt vad SvD erfar bedriver Säpo även en hemlig förundersökning mot 42-åringen. Säpo misstänker att hans förening har slussat en stor del av pengarna till terroristverksamhet utomlands. Mannen är också själv misstänkt för att ha bidragit ekonomiskt till terroristverksamhet och för att ha kontakter med radikala islamister, uppger SvD:s källor."

Läs mer i SvD

Tack för tipset, MX!

HEJA SvD som inte mörkar för VERKLIGHETEN NU! Forsätt så, tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar