fredag, maj 30, 2008

Försvaret tål inga fler nedskärningar

Försvaret tål inga fler nedskärningar

"I december 2004 fattade riksdagen för åren 2005-2007 ett för landets säkerhet mycket allvarligt försvarsbeslut. Sverige skulle gå från ett invasionsförsvar till ett "aktivt" insatsförsvar. Den dåvarande regeringen skrev då beslutet fattades att "insatsförband bör i huvudsak ha beredskap på mindre än ett år". Det är särskilt med denna bakgrund en mycket allvarlig situation regeringen försätter Sverige i när de under mandatperioden planerar att dra in ytterligare 3-4 miljarder kronor på försvaret. Med alliansregeringens besparingskrav blir beredskapsmöjligheten troligen än sämre samtidigt som betydligt färre soldater kan engageras vid en krissituation. Nyligen uppgav nämligen Försvarsmakten att man planerar att militären i Luleå, Karlsborg, Eksjö och Uppsala ska försvinna helt, och norr om Vänern skall inte en enda flygflottilj finnas kvar. Totalt tio förband kan antingen läggas ner eller flyttas. Definitivt besked lämnas den 15 september.

Nedskärningarna inom Försvarsmakten har sedan murens fall kommit att innebära att mycket av det kunnande och den kompetens som inom Försvarsmakten utvecklats från 1960-talet raserats. Inte minst har Försvarsmakten gått från en beredskapshållen mobiliserande krigsorganisation på 800 000 personer till ett numera mobiliserat insatsförband omfattande knappt 1 000-talet personer fördelade på diverse insatser. En fullständigt förödande utveckling för landets möjligheter att försvara vårt oberoende och suveränitet. Detta inte minst med tanke på att det minst tar mellan 10 till 15 år att utbilda personal, anskaffa materiel och därmed skapa en stridsduglig armé. Istället för att fatta de nödvändiga besluten om att satsa på försvaret för att kunna möta hotet av en tänkbar alternativ framtid där ett mobiliserande Ryssland kan vara en potentiell fiende, i en värld där troligen både sinande oljetillgångar såväl som klimateffekter skapar konflikter, väljer alltså regeringen att halvera försvarets stridsförband och att istället satsa på ett svenskt internationellt deltagande i "fredsframtvingande" konflikter. För det är just försvaret av Sverige som nedprioriteras till förmån för internationella insatser i EU:s, FN:s eller i NATO:s namn.

Rent samhällsekonomiskt kan man också ifrågasätta om besparingarna på försvaret har en sådan stor inverkan på statens finanser som regeringen gärna vill tro. Högteknologiska och personal-/humankapitalintensiva företag som Saab, Bofors, Kockums, Hägglunds och Ericsson har genom tidigare försvarsbeslut kunnat etablera industrier och kunskap i landet som i sin tur bidragit till ekonomin genom dess intensifiering av svensk spetskompetens. Detta har i sin tur inneburit att Sverige i en hög grad ökat sin export (inte bara av krigsmateriel), många småföretag i form av underleverantörer har skapats och det har dessutom skapats sysselsättning åt mängder med människor inom själva försvarsmakten. Inte minst har även Försvarsmakten kommit att skapa stor ekonomisk betydelse för de orter där försvaret haft verksamheter. Vi menar därför att neddragningarna på försvaret inte på långa vägar innebär en lika stor besparing för samhället som den givna besparingssumman. Tvärtemot går det till och med att seriöst ifrågasätta om inte försvarets tidigare höga anslag, i det stora hela för samhällsekonomin som helhet, haft en positiv effekt.

Regeringens beslut i höstas om att genomföra omfattande nedskärningar inom Försvarsmakten fick den direkta konsekvensen i att försvarsministern Mikael Odenberg (m) den 5 september avgick från sitt uppdrag. Odenberg liknade, precis som Sverigedemokraterna, regeringens neddragningar med försvarsslakten på 1920-talet. Det hävdar vi är en mycket relevant jämförelse, eftersom vi befarar att de långsiktiga konsekvenserna av regeringens besparingsbeslut kan bli lika ödesdigra som de blev då. Försvaret tål inga fler nedskärningar. Det är därför Sverigedemokraternas ambition att efter riksdagsinträdet 2010 verka för en upprustning av den svenska försvarsmakten. Svenskarnas trygghet måste på alla plan tryggas, värnas och prioriteras.

JIMMIE ÅKESSON
Partiordförande

BJÖRN SÖDER
Partisekreterare "

Sverigedemokraternas hemsida.

STÖD RIKSDAGSFONDEN 2010
Ge bidrag till valfonden!Bankgiro: 5308-3218

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar