lördag, juni 13, 2009

Hårda ord i respekterade danska Weekendavisen

"Sverige och svenska medier har problem med demokratin i valrörelsen. Precis som i Ryssland döljer man vissa partier inför väljarna.

Av FREDE VESTERGAARD

I Sverige betydde EU-valet liksom i Danmark adjö till Junilistan. Och i stället goddag till Piratpartiet. Piratpartiet fick på allvar vind i piratskeppsseglet - som är partiets logo - tidigare i år, när personerna bakom den svenska fildelningstjänsten Pirate Bay dömdes för piratkopiering och brott mot upphovsrättsreglerna.

De fyra åtalade dömdes för två månader sedan till ett års fängelse och därutöver ska de betala en miljonersättning till en rad film- och skivbolag, bl.a. över 10 miljoner kronor till 21 Century Fox och över fem miljoner kronor till MGM och Columbia.

Domen resulterade i en starkt ökande anslutning till partiet från särskilt unga människor. Partiets medlemsantal steg under sex veckor från ca 15 000 till drygt 49 000 medlemmar som har betalat medlemsavgift om 5 kronor.

Partiprogrammet går främst ut på att patent och privata monopol är skadliga för samhället, att de är skadliga för kulturdistributionen och att den personliga integriteten ska skyddas mot avlyssning och registrering av mail etc.

Vallokalsundersökningrna visade att var fjärde förstagångsväljare röstade på Piratpartiet. 7,1 procent av rösterna och ett EU-mandat blev det. När Lissabon-fördraget antas får Sverige ytterligare två parlamentsmedlemmar och av dem kommer Piratpartiet att få det ena. Piratpartiet ställde också upp i riksdagsvalet 2006, men då blev det bara 34 918 röster och 0,63 procent.

Partiet är ett så kallat enfrågeparti och det står klart i partiprogrammet att det inte tar ställning till fördelningspolitiska frågor eller andra frågor som inte berör partiets överordnade mål.

Medan Piratpartiet kom in föll det EU-kritiska partiet Junilistan ur Europa-parlamentet. Lett av Nordbanken/Nordeas tidigare chefsekonom, euro-motståndaren Nils Lundgren, fick partiet för fem år sedan - helt oväntat enligt opinionsmätningarna - hela 15 procent av rösterna och 3 mandat. I söndags blev det 3,6 procent och inga mandat.

Den andra stora överraskningen i det svenska valet var Miljöpartiets stora framgång. Det fick en fördubbling av sin röstandel till 10,9 procent och därmed två mandat i parlamentet. Partiet var ursprungligen emot ett svenskt medlemskap i EU, men lämnade förra året sitt krav på en ny folkomröstning.

Med sina 5,6 procent mer än halverades i gengäld Vänsterpartiet, som bäst kan jämföras med Enhetslistan i Danmark.

De fyra regeringspartierna gick som helhet en smula framåt och blev sammanlagt en smula större än de tre oppositionspartierna, men för det största regeringspartiet, statsminister Fredrik Reinfeldts konservativa Moderaterna, blev valet en besvikelse med 18,8 procent av väljarna, inte minst mot bakgrund av att opinionsmätningar i början av maj tydde på uppemot dubbelt så många röster. Partiet får dock fyra mandat, däribland Carl Bildts italienska hustru Anna Maria Corazza Bildt, som var nummer åtta på partiets nomineringslista, men genom ett mycket stort antal personkryss blev nummer två. Även Kristdemokraternas förre ordförande Alf Svensson, som stod längst ner på partiets lista, fick genom personkryss partiets enda mandat.

Även för Socialdemokraterna var valet en besvikelse, trots att det med 24,6 procent klarade sig bättre än i vårens katastrofalt dåliga opinionsmätningar. Den ökande arbetslösheten - som i april hade stigit till 8,5 procent, men till 25,2 procent för personer under 25 år - gav dock inte den respons för socialdemokraterna som man kunde ha förväntat sig. I Stockholm blev partiet endast det fjärde i storlek.

De två övriga partierna, feministpartiet Feministiskt Initiativ och det invandringskritiska Sverigedemokraterna, fick respektive 2,2 och 3,3 procent av rösterna och alltså inga mandat. I fem län kom SD dock över spärren på 4 procent. I Blekinge nådde stödet upp till 7,9 procent och i Skåne 6,6 procent. I ett enskilt valdistrikt, Almgården i Malmö, nära det invandrartäta Rosengård-området fick partiet 24 procent. Vallokalundersöknignar visade att en betydande del av Piratpartiets väljare skulle ha röstat på Sverigedemokraterna om inte Piratpartiet hade ställt upp.

Själva valets förlopp är anmärkningsvärt genom att det - fortfarande - inte är fair play gentemot nya partier eller partier utanför Riksdagen. I Danmark förekommer det inte att registrerade partier utanför Folketinget förhindras delta i valdebatterna i TV före ett folketings- eller EU-val. Men så tillgår det i Sverige.

Sverige är naturligvis en demokrati, men när det gäller valsystemet och i kampen mellan olika politiska åsikter har Sverige ett demokratiskt problem. Systemet med en valsedel för varje parti som man tar vid ingången till vallokalen medför att valet i realiteten inte är hemligt, eftersom andra kan se vem man röstar på om man nöjer sig med att ta med ett enda partis valsedel in i valbåset.

Och precis som i Ryssland försöker många medier dölja partier som inte redan sitter i Parlamentet, bl.a. hålls de ute från TV. Och de etablerade partierna tolererar det.

Varken Piratpartiet, Sverigedemokraterna eller Feministisk Initiativ tilläts delta i partidebatter och utfrågningar i TV och radio. Särskilt drabbades Sverigedemokraterna, som systematiskt betecknas som främlingsfientligt eftersom det pekar på problem med invandringens storlek, något som de flesta journalister betraktar som rasism som man ska skydda väljarna från att diskutera.

Den politiska eliten och de svenska nyhetsmedierna, däribland Sveriges Radio och Sveriges Television, låtsas som om Sverigedemokraterna inte existerar, trots att partiet är representerat i hälften av de svenska kommunerna och i flera landsting. Det är symptomatiskt att SVT på söndagskvällen gjorde intervjuer med ledarna för Piratpartiet och Feministiskt Initiativ om valresultatet, men inte med ledaren för Sverigedemokraterna, som fick fler röster än Feministiskt Initiativ.

Till detta kommer de autonomas [= ungefär AFA] ofta våldsamma överfall på särskilt Sverigedemokrater, när de håller politiska möten, utan att de etablerade politikerna tar klart avstånd från det politiska våldet. Den svenska motsvarigheten till PET, Säpo, sade i tisdags att det under valkampanjen hade varit omkring 20 fall av våld mot Sverigedemokrater, men också Folkpartiet och Moderaterna, sade chefsanalytiker Johan Olsson till den svenska telegrambyrån TT.

Senast hände det sent på lördagskvällen i Stockholm, när Sverigedemokraternas pressekreterare och hans sambo överfölls av ett tiotal ungdomar på väg hem efter ett restaurangbesök och blev slagna med knogjärn. En sammanstötning mellan högerextrema och vänsterextrema hette det dagen efter i svenska Dagens Eko. Två unga kvinnor är nu gripna."

Weekendavisen.dk

/Fröken Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar