lördag, februari 25, 2006

Vi är alla danskar nu....mer om Muhammed-teckningarna

Den tjeckiska framstående författaren, Pavel Kohout, slår ett slag för Danmark och varnar för att köpslå med yttrandefriheten.

"Yttrandefriheten är demokratins viktigaste grundpelare, den får man under inga villkor rubba.


Det fastslår den framstående tjeckiske författaren Pavel Kohout idag lördag, i Tjeckiens näst största tidning Pravo, under överskriften "För danskarna".


Därmed försvarar han Danmark som ett föregångsland för demokrati och mänskliga rättigheter, som resten av Europa bör backa upp i och med den muslimska världens vrede över Jyllands-Postens teckningar av profeten Muhammed.

För Ritzau hänvisar han till den amerikanska presidenten John F. Kennyds berömda ord från talarstolen framför Västberlins rådhus 1963: "Ich bin ein Berliner".

-Mitt budskap är i grund och botten, att vi alla europeer är danskar, säger Kohout, som var med att starta människorättsgruppen Charta 77."

Orginalartikel i Berlingske Tidende

Ja, det tål verkligen att upprepas och påminnas om. Så synd att vi har sett så begränsat av detta i Sverige. Tack och lov så pratar vi vanliga människor med varandra och danskarna behöver inte sakna stöd bland oss - tvärtom! Men det hade inte skadat om Sverige som land hade backat upp yttrandefriheten.....den som man hört politiker och andra nyckelfigurer prata om i alla tider innan. Men nu har vi alltså REA på den.....sålt ut den....

Och vi vet alla att oavsett om danskar (många gånger med all rätt) ibland kräks över oss svenskar, så är vi säkra på att om det hade varit vi som drabbats av islams vrede, så hade dom varit där och stöttat oss fullt ut. Kanske inte för att vi är svenskar eller grannar - men med all säkerhet för att yttrandefriheten ska man inte köpslå med...

Inga kommentarer: