söndag, december 03, 2006

JLP på FOMI: Ryssland på väg att bli muslimskt

"(Moskva) Låga födslotal och en ökad invandring från före detta sovjetrepubliker har skapat en explosiv tillväxt bland Rysslands muslimer, en grupp som snart är på väg att utgöra halva landets befolkning om trenden fortsätter. "Ryssland genomgår en religiös förvandling som kommer att få större konsekvenser än Sovjetunionens kollaps", säger Paul Goble, forskare på Tartu-universitetet i Estland och specialist på Islam i Ryssland.

För 20 år sedan var Moskén i Sobornaya den enda tillåtna moskén i Sovjetunionen. Den stod då mestadels tom och användes endast av enstaka utländska delegationer från muslimska länder. Idag är den endast en av fyra moskéer i Moskva som tjänar en muslimsk befolkning på runt två och en halv miljoner. Vid fredagsböner och andra heliga dagar är så överfylld att många muslimer ber på direkt på gatorna runt moskén.

Många etniska ryssar fruktar nu att deras land börjar förlora sin traditionella identitet. Rysslands totala befolkning sjunker med ca 700 000 människor per år, främst på grund av etniska ryssars låga nativitet. Enligt CIA Factbook är det nationella födslotalet 1.28 barn per kvinna, långt under vad som krävs för att upprätthålla landets befolkning på nästan 143 miljoner invånare. I Moskva är födslotalen ännu lägre, 1,1 barn per kvinna.

I skarp kontrast står Rysslands muslimska befolkning där ex. Moskvas muslimska Tartarer föder ca 6 barn per kvinna. Tjetjenska och Ingusjiska grupperna är siffrorna ännu högre, ca 10 (!) barn per kvinna. Till detta får läggas faktumet att hundratusentals muslimer från de gamla sovjetrepublikerna Tajikistan, Uzbekistan och Kazakhstan vallfärdar till Ryssland i jakt på arbete.
"

Läs detta på The Washington Times och diskutera det på FOMI

Inga kommentarer: