måndag, oktober 22, 2007

Richard Jomshof: Fortsatta muslimska kravaller i Amsterdam – det nya Europa tar form

Richard Jomshof skriver:

"Stadsdelen Slotervaart i Amsterdam, härjades även i helgen av omfattande kravaller, med bland annat stenkastning, brända bilar och angripna poliser. Bakom kravallerna står muslimska ungdomar med rötter i Marocko.

Det hela inleddes den 14 oktober när den 22-årige islamisten och marockanen Bilal Bajaka gick in på en polisstation i förorten Slotervaart i västra Amsterdam och knivhögg två poliser svårt. En av de överfallna poliserna (för övrigt en kvinna) som knivhöggs i bröstet, nacken och ryggen, lyckades dock dra sin tjänstepistol och skjuta den unge muslimske angriparen. Liven på de båda poliserna kunde, trots allvarliga skador, räddas."

"Vad som skrämmer är att lokala muslimer gjort uttalanden där man visar förståelse för upploppen. Den lokale borgmästaren Ahmed Marcouch har i sin tur uttalat sympatier med Bilal Bajakas familj. Flera intervjuade muslimer kritiserar polisen som sköt Bajaka till döds, och försöker därmed lägga skulden för upploppen på polisen. Att skotten mot Bajaka i själva verket räddade livet på de båda poliserna, reflekterar man tydligen inte alls över."

Läs hela inlägget på Jomshofs blogg



Inga kommentarer: