lördag, oktober 07, 2006

SPEAK UP


"Røgen har lagt sig…

Undskyld! Ja man bør vel næsten starte med at undskylde – det er jo nærmest et krav, hvis man vover at åbne munden. Det er nu efterhånden et halvt år siden, at store dele af den muslimske verden stod på den anden ende på grund af 12 karikatur-tegninger i Jyllands-Posten. Tiden er inde til at gøre status. Er vi blevet ramt – og hvor hårdt? Hvem har vundet? Hvem har tabt? Er der udsigt til nye uroligheder?

Behovet for at gøre status er særligt udtalt i en tid, hvor mange aktører er kommet frem fra deres skjul og godt tør råbe lidt af modstanderen efter at han har forladt slagmarken. Det virker lidt usmageligt, at både politikere og andre aktører sætter sig selv på en piedestal, som er funderet på et forsvar for ytringsfriheden. Det burde være omvendt – sæt ytringsfriheden på piedestalen og glem den egoistiske promovering til fordel for at skabe et solidt fundament for ytringsfriheden.

Men tilbage til statusopgørelsen: At vi er blevet ramt, er det vist kun de færreste, der kan være i tvivl om. Dødstrusler, kidnapningsforsøg, afbrændinger af Dannebrog samt hærværk og ødelæggelser mod danske repræsentationer har været de synlige tegn på, at Danmark og den danske befolkning er blevet angrebet.

I hvilket omfang vi er blevet ramt og såret er svært at sige præcist. Selvom vi er blevet angrebet på mange fronter, så har det principielt været ytringsfriheden, som har været målet for angrebene. Og med ytringsfriheden også Danmarks status som et frit og demokratisk land. Da kuglerne fløj om ørerne på os, var mange meget hurtige til at konkludere, at Danmark som nation har fået ridser i omdømmet på den europæiske og internationale scene. At den konklusion så efterfølgende har vist sig at være helt forfejlet, er ikke blev nævnt med mange ord. Men det er et uomtvisteligt faktum, at de fleste europæiske lande og senest Europarådet har givet fuld opbakning til Danmark og forsvaret af ytringsfriheden.

Den største trussel ligger imidlertid ikke i et par skrammer i det internationale omdømme. Og ej heller i smagen af sur mælk hos Arla. Derimod er det din og min adfærd fremover, der er afgørende for, hvor hårdt vores ytringsfrihed er blevet ramt. Hvis vi som følge af hele Muhammed-sagen fremover bliver bange for at ytre os, når Islam som religion er indblandet, så er vi blevet hårdt ramt og har lidt et betydeligt tab. Hvis vi fortsat står fast på vores frie ret til at ytre os som befolkning og som enkeltpersoner – naturligvis stadig under behørig respekt for den danske lovgivning – så har vi ikke taget mere skade, end at det kan klares med et plaster og glas mælk fra Thise Mejeri. Til slut vil jeg gerne sende en stor tak til alle, som har støttet op om SPEAK UP projektet og sikret en rigtig god start på forsvaret for ytringsfriheden.

/ Claus Rønnow
SPEAK UP initiativtager"

Läs om Speak Up och beställ armbandet här.



Inga kommentarer: