tisdag, mars 06, 2007

"Tidningarns Telegrambyrå och Stefan Hjertén"

Ted Ekeroth sdblogg.se skriver:

"Jag tänkte titta närmare på Tidningarnas Telegrambyrå, TT, och diskutera deras enormt starka ställning i Sverige gällande förmedlandet av nyheter och händelser.

TT bildades redan 1921 och har idag 120 journalister anställda. Utlandsnyheterna grundas dels på deras egna korrespondenter men även på internationella nyhetsbyråer (AFP, Reuters). Nyhetsbyrån har en starkt dominerande ställning i Sverige då nästan samtliga av landets tidningar, TV och radio prenumererar på telegram/artiklar från TT. Denna storlek gör att konkurrerande nyhetsbyråer har svårt att få fotfäste och tidningar väljer ofta hellre att köpa material från TT än att anställa egna korrespondenter. Enligt Anders H Pers, fd ordförande för TT, är TT den viktigaste nyhetskällan för många av de mindre tidningarna."

Och vidare....

"Vi kan börja med Stefan Hjerténs uttalande i “Gomorron Sverige” (2005-12-13) där han ifrågasätter Libanons rätt som en suverän stat. Det var i samband med att den Syrien-kritiske journalisten Gebran Tueni hade blivit mördad som han säger att:

Det fanns en regel att kristna ska tillsätta president i Libanon… Det måste ändras långsamt. Det här tycks ske genom kriser, genom politiska mord, genom annat otäckt. Men på något sätt är det ändå ett bättre Libanon där folk själva bestämmer som banar sin väg genom det här. Nu är Libanon egentligen ett litet hamnområdet åt Syrien. Det var ändå ett vansinne när Frankrike bestämde att skära loss Libanon ifrån Syrien. Beirut är Syriens hamnstad, Libanon och Syrien är hopbundna fullkomligt, så de måste komma överens…"

Läs hela - det mycket intressanta inlägget - här.



Inga kommentarer: