måndag, april 02, 2007

FN-resolution antagen som förbjuder islamkritik



"Islam bör inte få kritiseras. Det kan såra muslimer och leda till intolerans. Det är innebörden i en resolution som antogs av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève i förra veckan.

Resolutionen antogs med en rösts övervikt (24-23) och de som röstade för var mest hel- och halvdiktaturer medan demokratier i allmänhet var emot."

"- En sådan här utveckling gynnar bara de intoleranta och bigotta, sa Asma Jahangir. Denna resolution, och lagar som ligger i linje med den, skapar inte social harmoni och brukar bara betyda att svaga grupper förföljs.

Asma Jahangir är advokat och muslim från Pakistan, och tycker mycket illa om den hädelselag som finns i hemlandet. Den är ett exempel på hur det går när en religion ska skyddas mot kritik genom lag. Kristna har falskeligen blivit anklagade, fängslade och dödade på grund av denna ”ärekränkningslag”. 90 procent av alla fall anmäls av imamer."

"Fotnot: Voteringsresultat:
För (24): Algeriet, Azerbajdzjan, Bahrain, Bangladesh, Kamerun, Kina, Kuba, Djibouti, Gabon, Indonesien, Jordanien, Malaysia, Mali, Mauritius, Mexiko, Marocko, Pakistan, Filippinerna, Ryssland, Saudiarabien, Senegal, Sydafrika, Sri Lanka och Tunisien.

Emot (14): Kanada, Tjeckien, Finland, Frankrike, Tyskland, Guatemala, Japan, Nederländerna, Polen, Sydkorea, Rumänien, Schweiz, Ukraina och Storbritannien.

Nedlagda (9): Argentina, Brasilien, Equador, Ghana, Indien, Nigeria, Peru, Uruguay och Zambia."

Läs mer i Världen Idag

/Fröken Sverige

Inga kommentarer: