tisdag, september 25, 2007

Snabba och rättvisa asylbeslut...?

"Migrationsverket har ansökt hos EU-kommissionen om tre miljoner euro (motsvarande nära 28 miljoner kronor) till ett projekt för att förkorta handläggningstiderna för irakiers asylärenden."

"
Reflektion: Vid en första anblick ter sig det här som ett bra projekt: Migrationsverket visar handlingskraft, Migrationsverket gör något. Men när man tänker ett varv till börjar man undra över hur rätts(o)säkert det här projektet riskerar att bli. Att 30 nyrekryterade personer (låt vara internrekryterade) i rasande takt ska avgöra vilka som är de som de uppgett att de är, att de verkligen är irakier (och inte syrier eller turkar, t.ex.), att de inte begått brott i hemlandet och att deras asylhistorier är sanna bådar inte gott.

Sverige är redan nu översållat av människor som inte är de som de påstått sig vara och vi har ingen aning om vad det är för människor som getts en fristad i landet och som så småningom blir svenska medborgare. Exempel finns på att människor beviljats svenskt medborgarskap som irakier och när de väl fått det har de meddelat att de egentligen är från Syrien och nu vill de återta sina äkta namn och sin riktiga identitet. Läs bland annat under rubrikerna Syriskt par i Gävle fick svenskt medborgarskap på falska grunder och "Att kapa en identitet är enkelt".

Läs hela Merit Wagers inlägg på MFO

Inga kommentarer: