tisdag, mars 12, 2013

Per Gudmundson: Vilka bör dödas? Jihadistisk teologi på svenska
Man kan undra vart alla andra svenska journalister finns när jihadisterna till och med har svenska Facebooksgrupper där de berättar om att det är deras plikt att döda oss?

Ja, just det, ja...de sitter ju och chattar ihop fantasier om "näthat" på Twitter dagarna i ände. Nå, när de inte är på party med världsfrånvända politiker hos Niklas Svensson....

 


Tack och lov finns det några få undantag, så som Per Gudmundson, som tack och lov använder sin hjärna  till vettigare saker än att posta Instagram-bilder på söndagens brunchtallrik på favorithaket i Hammarby Sjöstad...

 "Ummah Nyheter drar inte så få läsare – i skrivande stund har gruppen Ummah Nyheter 622 medlemmar och 173 personer "gillar" Facebookprofilen Ummah Nyheter (härtill kan läggas det måttligt aktiva kontot Ummah Nytt med 31 anhängare). Drivande kraft tycks vara en (1) individ som kallar sig Ibn Mulaykah.

En riktigt stor ansträngning har Ummah Nyheter dock gjort, i och med texten "Vilka vi bör strida och döda, och varför vi bör strida emot dem och döda dem", en samling argument från Ibn Taymiyyah, en medeltida teolog som jihadister menar legitimerar självmordsbombningar.

Översättningen är ett tydligt försök att ge svensk spridning för en specifik islamtolkning som ger religiös legitimitet åt våld. Texten behandlar den teologiska grundvalen för krigföring, och de begränsningar som det religiösa regelverket sätter upp för våldsanvändningen. I korthet kan man sammanfatta denna tolkning med att det är den högsta av religiösa plikter att döda alla otrogna – även icke rättrogna muslimer – eller tvinga dem till underkastelse. Kvinnor och barn kan dock skonas i de fall de inte utgör hinder för islams utbredning. Dödande anses förvisso som som en synd – men den synd som de otrogna sprider är större.

Något liknande har mig veterligen aldrig tidigare publicerats på svenska."

LÄS ALLT på Per Gudmundsens blog!

 /Fröken Sverige - 7 år i svenska folkets tjänst
Share |

Inga kommentarer: