fredag, september 01, 2006

Aldo Iskra : Tillåt halalslakt

"Med hösten närmar sig viktiga religiösa högtider för muslimer och judar. Muslimerna genomför fastemånaden Ramadan. Judarna firar det nya årets början och försoningsdagen Yom kippur.

Förbud i Sverige

Måltiden intar en central plats i många muslimers, judars och kristnas religiösa liv. I de judiska och muslimska traditionerna ges valet av föda, tillagning och slaktmetod en religiös betydelse. Sverige är det enda landet i EU, och ett av de få länder i Europa, som förbjuder slakt enligt judiska och muslimska religiösa föreskrifter.

Religionsfriheten blir ofullständig om friheten endast hänför sig till rätten att tro, förkunna och ha gudstjänster. Även centrala sedvänjor som religiös slakt (kosher för judarna och halal för muslimerna) måste innefattas av en religionsfrihet värd namnet.

De judiska och muslimska föreskrifterna för religiös slakt innebär halssnitt på obedövade djur, vilket är förbjudet enligt den svenska Djurskyddslagen. För muslimer och judar, som där vill följa sina religiösa regler i fråga livsmedel och slakt, gäller att de är hänvisade till importerat kött från andra länder. I årets valrörelse tillkännager Sverigedemokraterna, som en av sina viktigaste frågor, att de även vill förbjuda import av kosher och halal. Tänkvärt i sammanhanget är att det svenska förbudet infördes år 1937, och har sin bakgrund i det antisemitiska och nazistiskt färgade trettiotalet."

"Upphävandet av förbudet av halal- och kosherslakt handlar om att förverkliga mänskliga rättigheter, och om rätten till religiöst liv - den viktigaste av rättigheter."

Läs mer i Kristdemokraten

Samma gamla gnäll alltid...bara olika ämnen...det handlar alltid om vad folk vill HA av Sverige - aldrig va de vill göra för det land som tagit emot dem.

Sverige har alltid varit ett land, som värnat om djuren. Nu tycker våra "nysvenskar" att vi ska ändra på det. Jag hoppas verkligen inte vi kommer tillåta denna plågsamma slaktmetod.

Jag har hört att Kronfågel tillät halalslakt, men slutade efter kritik. Och att Ingelsta Kalkon halalslaktar.

Är det någon som har information som bekräftar detta? Finns det andra svenska, stora företag som importerar halal? Skriv ni som vet.

Inga kommentarer: