tisdag, februari 27, 2007

Vädjan till imamerna i Norge: Försök stoppa våldtäkterna

Män med utländsk härkomst står bakom minst 65% av våldtäkterna och våldtäktsförsöken i Norge. Nu ber Voldtektsutvalget imamerna att sätta våldäkt och norsk kvinnosyn på dagsordningen.

Än så länge i år, så har det varit 16 överfallsvåldtäkter och våldtäktsförsök i Oslo. Tre män sitter häktade för fyra av överfallen, och de har en sak gemensamt: "Gärninsgmannen är av utländsk härkomst"

Och en man som natten till söndag försökte våldta tre kvinnor på Grünerløkka, var enligt offren av afrikanskt ursprung.

Statistik från 2004 visar att runt 65% av gärningmännen bakom de anmälda våldtäkterna och våldtäktsförsöken inte är etniska norrmän. Bland de utländska är det flesta våldtäktsmännen från Irak och Somalia.

Siffrorna från 2005 och 2006 är inte färdiganalyserade ännu. Men de visar samma tendens. Enligt polisadvokaten Anne Maria Haarr, som är sekreterare i Voldtektsutvalget, så har tendensen till att våldtäktsmannen har utländsk bakgrund snarast ökat de senare åren.

Oslo består av 23% invandrare. Så invandrarna är klart överrepresenterade i den dystra statistiken.

Nu vänder sig alltså Voldtektsutvalget till imamerna och ber att de ska försöka nå ut till unga män i moskén, med budskapet att det är en rättighet för norska kvinnor, att få gå ute utan att behöva riskera att våldtas.

Läs detta i Aftenposten

Inga kommentarer: