onsdag, november 28, 2007

FALKENBERG: Falsk asylsökande dömd för bidragsbrott

"En 36-årig rumän har dömts till villkorlig dom och 60 dagsböter för att ha sökt asyl i falsk identitet för att få bidrag. Mannen är en av de första som döms enligt den nya lagen om bidragsbrott.

Vid asylansökan den 5 september sa 36-åringen att han var från Moldavien och att han saknade både identitetshandlingar och pengar. Han placerades i en tillfällig bostad utanför Alvesta men polisens utlänningsrotel i Halland träffade nyligen på honom på Skrea motell utanför Falkenberg.
När 36-åringen förstod att han riskerade att bli inlåst visade han plötsligt upp sitt rumänska pass samt körkort och hänvisade till att han var EU-medborgare. Det visade sig dessutom att han var ägare till två personbilar som han hade med sig i Sverige. "

"
Tingsrätten dömde mannen till villkorlig dom i kombination med 3 000 kronor i böter samt att betala tillbaka 7 881 kronor av de 9 868 han fått av Migrationsverket.

Tomas Dangardt, utredare på utlänningsroteln, är besviken på utfallet:
- Jag anser att 36-åringen hade missbrukat den svenska asylrätten på ett mycket utstuderat sätt och hade väntat mig fängelse följt av utvisning ur landet och sedan förbud att återvända hit under en period.
Mannen är numera på fri fot och har uppgivit en adress i Falkenberg. Enligt polisen finns det mycket som pekar på att han rest tillsammans med fem andra rumäner som också sökt asyl på falska uppgifter."

Läs mer i Hallands Nyheter

Tack för tipset, Peter!

Inga kommentarer: