lördag, november 24, 2007

Somalier i protest mot tidningsartiklar

"Ett 30-tal somalier ställde sig utanför Göteborgs-Postens entré idag och protesterade mot tidningens artiklar om Göteborgs somalier.

Man tycker att artiklarna ökar fördomarna och vänder sig mot beskrivningen att Göteborgs somalier är en folkgrupp som är på väg att gå under."

Läs och lyssna på SR

Artiklarna i GP kan ni läsa här:

Somaliska fäder överger sina barn

" Att varannan somalisk kvinna inte lever med sina barns far.
Att bara tre av tio somaliska ungdomar har fullständigt betyg från 9:an.
Att var femte ung somalisk man varit misstänkt för våldsbrott.
Att nästan hälften av somalierna hade noll i arbetsinkomst 2005"

Göteborgs somalier - ett folk i kris

"I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.
En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och "andra godtagbara behov"."

Därför granskar GP just somalier

"Kriminalitet, missbruk, bidragsfusk, splittrade familjer, arbetslöshet och barn som far illa. Listan över problem som hemsöker Göteborgs somalier är lika lång som dyster"

Samma problem med somalier hittar man i många andra länder med - bland annat USA och England, så det är INTE ett "svenskt fenomen". (Vilket man så ofta hör som försvar!)




Inga kommentarer: