måndag, maj 19, 2008

Merit Wager: Varför kallar TT kvinnan “svenska”?

"I en artikel från TT, publicerad i Dagens Nyheter under rubriken Svenska köpte baby för att få bostad, envisas artikelskribenten med att kalla den nigerianska kvinnan “svenska”. Varför? Det rör sig ju om en nigeriansk kvinna, bosatt i Engand, som har varit gift med en svensk!

Artikelförfattaren skriver:“En 40-årig svenska har dömts till 26 månaders fängelse i England för att ha köpt ett spädbarn i Nigeria för 1 500 kronor och sedan smugglat det till England — allt för att kunna få gå före i bostadskön och få en lägenhet.”

Men det handlade ju om en nigeriansk kvinna som i Nigeria, där hon alltså är medborgare, köpte en baby som hon tog med sig till England för att där tillskansa sig förmåner som ensamstående mor! Att hon har dubbelt medborgarskap (alltså även svenskt) beror på att hon har varit (är?) gift med en svensk man.

Det rätta och mest informativa hade varit att skriva:“En 40-årig nigeriansk kvinna har dömts till 26 månaders fängelse i England för att ha köpt ett spädbarn i Nigeria för 1 500 kronor och sedan smugglat det till England — allt för att kunna få gå före i bostadskön och få en lägenhet.”"

Läs mer i Merit Wagers utmärkta blogg

Inga kommentarer: