tisdag, januari 23, 2007

Elever har rätt att bära slöja

"Skolverket håller fast vid att elever ska ha rätt att bära slöja under skoldagen.

I våras satte Skolverket stopp för förbudet att bära slöja på Minervaskolan i Umeå. Frågan blev aktuell sedan en ung flicka lämnat Minervaskolan på grund av förbudet. Skolan begärde att verkets beslut skulle omprövas, vilket nu gjorts. Men Skolverket kommer åter fram till samma slutsats: Ett förbud mot att bära sjal innebär att de elever som gör detta av religiösa skäl stängs ute från skolan.

Skolan, som är en religiöst obunden friskola, har påpekat att förbudet gäller alla slags huvudbonader under lektionstid, och inte bara huvudduk. Bevisligen finns det också många kvinnor som aktivt utövar islam men inte bär huvudduk. Därför går det inte att säga att slöjförbudet hindrar elever från att utöva sin religion.

Skolverket stödjer sig på internationell rättspraxis. Att ett turkiskt universitet förbjöd kvinnliga studenter att bära huvudduk bröt inte mot Europakonventionens artikel om religionsfrihet, eftersom förbudet också fanns i turkisk lag. I Sverige finns inte någon lag som godkänner Minervaskolans ordningsregel."

Läs mer i GP

Dags att göra om den svenska lagen, helt klart! Låt oss slippa dessa sorgesamma kläder i skolor och andra offentliga rum. Och befria kvinnor från denna hemska förtyckarsymbol.

Inga kommentarer: