onsdag, augusti 22, 2007

De flesta avvisade vägrar lämna Sverige

"Enligt de siffror som SvD.se tagit del av lyckades myndigheten endast få omkring 140 irakier som fått nej på sin asylansökan att återvända till Irak under första halvåret 2007. Mellan januari och juli återvände 58 av dessa med hjälp av Migrationsverket, ett tiotal bekostade själva sina biljetter och 71 tvångsavvisades fram till och med juni av polis visar siffrorna från Migrationsverket.

- Vi har 1 100 irakier som ska lämna Sverige och där beslutet om återvändande är lagakraftvunnet. Men det är få personer som faktiskt återvänder, säger Berit Olsson, informatör på Migrationsverket till SvD.se."

"I verksamhetsprognosen befarar Migrationsverket att kostnaderna kan bli höga om man inte lyckas få irakierna att återvända hem.

- Om vi inte lyckas med frivilligt återvändande, och återvändande med tvång, så ligger det väl i farans riktning att det där kan bli ett problem igen. Då blir det bekymmer för asylsystemet, sade Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson till nyhetsbyrån TT i förra veckan."

Inga kommentarer: