torsdag, november 15, 2007

Asylhanteringen har havererat

"Först, så att det inte föreligger några som helst oklarheter på den punkten: De människor som söker asyl i Sverige och som har behov av skydd ska få det.

Men asylhanteringen har mer eller mindre havererat. Bland annat har cirka 17000 asylsökande stannat i Sverige trots avvisningsbeslut. Sverige fortsätter att hysa dem, samtidigt som det blir allt svårare att hitta någonstans att placera de cirka 800 nya asylsökande som anländer varje vecka.

I åratal har Migrationsverket känt till att irakiska pass har utfärdats på falska grunder och varit lätta att köpa för några hundra dollar. Både Migrationsverket och polisen känner till att uppemot en kvarts miljon svenska pass har anmälts stulna och förkomna. Många av dem har sedan använts både en, två och sex gånger av människor för att ta sig till Sverige. En man har fått ut tolv nya svenska pass på sex månader!"

I Flen har Migrationsverket startat ett projekt där man på 14 dagar ska bevilja irakiska asylsökande uppehållstillstånd. Med EU-bidrag och medel från staten ska 5000 ”enkla och klara ärenden” särbehandlas.

"Vet de som sitter och fattar 14-dagarsbeslut att man i till exempel Syrien kan köpa vilken typ av resehandlingar man vill: svenska pass, irakiska G-pass, utomeuropeiska pass med stickers som visar att innehavaren har uppehållstillstånd i ett EU-land etc."

"I hela Mellanöstern vet man att Sverige är ett av få länder i världen som inte klarar att kontrollera mer än en bråkdel av alla bedrägerier och att både påstådda och verkliga irakier med ”enkla ärenden” snabbt får uppehållstillstånd, bostad och försörjning."

Läs Merit Wagers kolumn i SvD

Inga kommentarer: