tisdag, april 22, 2008

Jordanien vill polisanmäla danskar

Elva danska chefredaktörer, bland dem Politikens chefredaktör Töger Seidenfaden, samt tecknaren Kurt Westergaard kommer att åtalas i sin frånvaro i Jordanien. Åtalet gäller hädelse, förolämpning av profet samt försök att splittra Jordaniens nationella enhet. Åtalet väcks av en nybildad grupp som kallas sig Profeten förenar oss, som även vill polisanmäla Geert Wilders. Man kräver att Interpol utfärdar arresteringsorder på dessa individer. Rörelsen "organiserar ett 40-tal jordanska medier och organisationer".


"Det är den nybildade jordanska rörelsen Profeten förenar oss som har tagit initiativ till rättssaken. Rörelsens generalsekreterare Zakaria al-Sheikh, chefredaktör för tidningen al-Haqiqa, säger till Politiken att han förväntar sig att arresteringsorder kommer att utfärdas snabbt mot redaktörerna och mot Geert Wilders, den holländske politiker som skapat Fitna, en kvartslång film om maningar till våld i Koranen.

Åklagaren begär också att Interpol ska skicka ut arresteringsorder för de utpekade. Profeten förenar oss bildades i februari sedan 17 danska tidningar publicerat Kurt Westergaards teckning i en andra vända. Ursprungligen publicerades den av Jyllands-Posten som något slags debattinlägg om yttrandefrihet. Den jordanska rörelsen organiserar ett 40-tal jordanska medier och organisationer. Den verkar också för en bojkott av danska produkter.

Åtalsansökan baserar sig på den jordanska hädelsepragrafen, som förbjuder alla slags kränkningar av profeter. Frågan om majestätsbrott restes därför att det jordanska kungahuset anses härstamma från profeten Muhammed och därför att kung Abdullah efter den första karikatyrkrisen sade att varje förolämpning av profeten var en förolämpning mot honom."

DN

"Tøger Seidenfaden og 10 andre avisredaktører skal sammen med tegneren Kurt Westergaard for retten i Jordan i dag. "

Politiken

Læs også
Muhammedtegning kan koste danskere fængsel (22. apr.)
Muhammedtegner kræver 200.000 kroner (17. apr.)
Lene Espersen: Ingen grund til utryghed (10.

Inga kommentarer: