tisdag, april 15, 2008

Mats Bergstrand: Synen på invandringen

"Tonläget skärps. oDen svenska invandringsdebatten intensifieras. Så tolkas i Danmark tidigare SVT-journalisten Gunnar Sandelins artikel på DN Debatt 8/5.

I Jyllands-Posten skriver Thomas Heine: "Den dagliga debattartikeln i Dagens Nyheter - DN Debatt - har en unik status i Sverige.

När en minister, en oppositionsledare, en generaldirektör, en fackförbundsledare eller en forskare verkligen har något att säga kallar vederbörande normalt inte till presskonferens eller låter sig intervjuas av en tidnings-, radio eller tv-journalist, utan skriver i stället ett inlägg på DN Debatt, som därmed ofta framstår som landets viktigaste forum för 'planerade' nyheter.

Mot den bakgrunden måste det betraktas som ett tidens tecken att DN Debatt i går hade rubriken 'Journalister mörklägger sanningen om invandrarna'.""

"Enligt Jyllands-Posten är skillnaden mellan våra båda nordiska länder betydande. Han exemplifierar med mordet i Bergsjön i Göteborg på långfredagen där en 25-årig man sköts till döds på öppen gata samtidigt som hans bror skadades. I Sverige har inga etablerade medier nämnt förövarnas kulturella härkomst, bara hjälpt läsarna på traven genom att referera olika familjeband. Underförstått: sådant hyckleri sysslar man inte med i Danmark. "

Läs hela debattinlägget på DN

Där Mats Bergstrand också konstaterar att 95% av mailen DN fått som respons på Gunnar Sandelins debattinlägg är positiva: "

"Äntligen någon som törs säga sanningen, äntligen en tidning som törs publicera."

Tack för tipset, Andreas!

Inga kommentarer: