måndag, april 28, 2008

Skenäktenskap vägen in i EU för tusentals

"Svenska myndigheter blundar för att tusentals utlänningar får uppehållstillstånd i Sverige via skengiften. Det hävdar polisintendent Marianne Paulsson i Halmstad, som driver ett maratonmål om köpta äktenskap.

– Jag har tipsat polisen i Skåne och Göteborg om det här. Men inget görs, säger hon.

Sedan en dryg månad pågår en mastodonträttegång i Halmstad mot 35 invandrare av vietnamesisk härkomst. Dom faller i mitten av juni.

Marianne Paulsson har i en förundersökning på 8000 sidor avslöjat hur skenäktenskap, falska födelseattester och dödsbevis varit effektiva redskap för att skaffa uppehållstillstånd.

Den liga som styrt människosmugglingen har tjänat miljoner när enskilda vietnameser betalat tiotusentals kronor för att ingå falska äktenskap med svenska medborgare."

"– Kan man inte komma hit som asylsökande kan man ta sig hit via skenäktenskap. Det är väldigt enkelt. Det har varit en vidöppen dörr in i Sverige i minst femton års tid, säger hon."

Fakta:

Migrationsverket fick i fjol in 20584 ansökningar om uppehållstillstånd i samband med ”nyetablerade anknytningar”, dvs nya äktenskap eller nya samboende, inklusive eventuella barn.

Åtta av tio ansökningar beviljades.

De gällde främst följande nationaliteter:

1. Thailand: 2166
2. Irak: 1741
3. Somalia: 1697
4. Serbien: 1483
5. Turkiet: 980
6. Kina: 631
7. Iran: 557
8. Ryssland: 528
9. Bosnien: 513
10. Filippinerna: 454

Källa: Migrationsverket

Läs mer i Sydsvenskan

Tack för tipset, Bankkunden!

Inga kommentarer: