fredag, maj 11, 2007

"En invandrare ska inte bara ha samma rättigheter och möjligheter som en infödd svensk, utan också ha samma skyldigheter."

Merit Wager tillbringade en dag tillsammans med Magda Ayoub som är integrationsplanerare, tillika flyktingsamordnare i Sigtuna/Märsta.

Här är några axplock från hennes blogginlägg - men läs hela inlägget i Merit Wagers blogg.

"En annan man som efter mycket kort tid här hade fått PUT kom för att fråga om socialen kan betala en resa hem för att han vill träffa familjen. "Nej, verkligen inte", informerade Magda, och vi förvånades över att en asylsökande som hävdar skyddsbehov gentemot hemlandet, utan problem anser sig kunna återvända och dessutom tror/tycker att svenska skattemedel ska användas till en sådan resa."

"En tredje man ville också resa tillbaka och ville ha hjälp med att söka främlingspass. "Ja men du är ju irakisk medborgare och du har irakiskt pass, självklart kan du inte då få främlingspass", förklarade Magda och återigen förundrades vi över vilken typ av orealistiska krav en del människor ställer."

"En av männen som på eftermiddagen tittade in i Magdas lilla rum, där hon tillämpar mycket flexibel besökstid, var upprörd över att han inte får en lägenhet i Märsta. Magda förklarar tålmodigt, som hon gjort otaliga gånger tidigare, att han har fått information från första stund att det inte finns en enda ledig lägenhet i kommunen och att han har blivit erbjuden att flytta till en annan kommun där han kan få bostad, men har vägrat. "Du måste flytta till en annan kommun, du kommer inte att kunna få en bostad här", säger Magda vänligt men bestämt. Då blir mannen upprörd och fräser: "Varför informerar inte Sverige i Irak att det inte finns bostäder här, då skulle vi inte komma hit?". "

Trots att man VET att det är mycket sådant här i detta land - som är ett gratis smörgåsbord för hela världen - så blir man rent ut sagt förbannad, när man läser detta.

Tack för tipset, Robban!

Inga kommentarer: