torsdag, september 06, 2007

Sydsvenskans ledare: Gult och blått brunt i skolan

" När några pojkar i en åttondeklass på Strandskolan i Klagshamn ville klä sig i fotbollslandslagets tröja inför skolfotograferingen blev det stopp.

”På ett skolfoto kan det enligt skolledningens uppfattning uppfattas som främlingsfientligt om en klass använder symboler som kan förknippas med främlingsfientlighet.”
Så lyder det försök till förklaring – i praktiken ett rent cirkelresonemang – som står att läsa på skolans hemsida.
Till Sydsvenskan säger skolans rektor Pär Blondell att beslutet var ”mycket lätt”

"
Ett annat lätt beslut har fattats av Trelleborgs bibliotekschef Christian Gisselquist som ställt in ett planerat föredrag av konstnären Lars Vilks.
”Biblioteket som institution och övriga samhället jobbar aktivt för integration och har ett ansvar för att agera mot främlingsfientlighet”, säger Gisselquist till Skånska Dagbladet."

"
Sverige är mångkulturellt. Här möts kulturer, sedvänjor och levnadssätt från hela världen. Möts och bryts. Det är inte och kan inte vara konfliktfritt.
Och att undvika konflikter kan vara farligare än att ta dem.

Sverige får inte låta de mest bigotta och fanatiska elementen i olika religiösa grupper styra det offentliga samtalet. Det vore att uppmuntra extremism och att undergräva demokratiska fri- och rättigheter som tidigare generationer kämpat sig till."

Läs hela den utmärkta Ledaren i Sydsvenskan

Tack för tipset, Anonym!

Inga kommentarer: