tisdag, november 13, 2007

Kloka ord från en klok man


Människor är heliga – inte ideologier

"Vidare har jag svårt för islamkritikerna som tillägger att vi måste värna om våra västerländska värderingar som baseras på "en kristen värdegrund". Väst är fritt just för att kristendomens inflytande minskade till förmån för förnuftet, annars hade vi stenat kvinnor… förlåt, bränt häxor som på den goda gamla medeltiden!

Kritik mot kristendomen är dock inte tabu, medan islamkritik fortfarande är kontroversiell."

Jag är så trött på religiösa hänsyn

"Jag är så trött på dessa krav på "hänsyn för religiösa känslor". Varför ska de sekulära böja sig? Varför all denna respekt för religion när vi vet hur mycket elände det ställt till med? Varför ska de som tror på förstånd och logik backa för dem som tror på sagor?"


Fler muslimer borde vara polare med hårdrockare

"I kölvattnet efter Lars Vilks Muhammedbild och med danska karikatyrer i färskt minne har vissa svenska muslimer fått intrycket att just de är mål för profetkränkningar.En titt på en enda kulturyttring (musik) och en enda genre (hårdrock) visar att Muhammed inte är extra utsatt. Metalvärlden kryllar av sådana tilltag, alla riktade mot Jesus."

Vad säger Gud till Alaskas muslimer

"Malaysias förste kosmonaut återvände förra veckan från rymden. Då han är muslim hade han vissa regler att ta hänsyn till där uppe. En av dem var qibla (böneriktningen). En rättrogen muslim ska be fem gånger om dagen, vänd mot Mecka. Men det är svårt att knäböja i nollgravitation eller vända sig åt rätt håll när man rundar jorden 16 gånger om dagen.

Därför publicerade Malaysias nationella fatwaråd en broschyr med böneregler för muslimer i rymden."

Läs mer av Nima på hans blogg och läs hans krönikor varje fredag i Aftonbladet!

Tack för tipset, MX!


Inga kommentarer: