onsdag, december 09, 2009

Under Ahmadinejads paraplyEtt oskyldigt bönehus? Knappast om Iran står bakom, menar konstnären bakom julkortet ovan


"Under Ahmadinejads paraply søger alle islamister ly (skydd)". Så låter texten på årets julkort från Trykkefrihedsselskabet, vilket under de närmaste dagarna landar i medlemmarnas brevlådor. Som man kan se på bilden här, så visar kortet en gul moské med kuplen nedåt placerad under ett paraplyt.

Konstnären bakom kortet är nämligen den dansk-iranska konstnären Firoozeh Bazrafkan, och hon är ingen beundrare av tanken på iransk finansiering av stormoskéer.

"Vad är en moské? Är det bara ett "bönerum" eller sprider man även politiska budskap där?"

När Iran står bakom byggandet, så är svaret självklart, säger Bazrafkan. Iran är en "terroregim och en diktatur". Landet finansierar moskéer och skickar ut imamer i vörlden för att sprida sin ideologi och det iranska styrets radikala religiösa budskap.

Egentlig fungerar detta på samme sätt som Hitler-Jugend gjorde under sin tid, säger konstnären. För imamernes uppgift är att stimulera unga iranier och andra muslimer, så att de sprider den fascistiska ideologi som den iranska diktaturen bygger på

"De iranska flyktingar som bor i Danmark kommer att bli moskéns offer, och det är ytterst få iranier som gillar en sådan här moské. Det är också ytterst få iranier som en skulle drömma om att sätta deras fot i en moské som är finansierad av det iranska präststyret."

Bazrafkan är född i Iran 1982. Hon kom till Danmark fyra år senare och är utbildad på Det Jyske Kunstakademi. Man kan läsa mer om Bazrafkan och hennes verk i Uwe Max Jensens artikel Kysser Himlen farvel

Tidigare har korten i serien Trykkefrihedsselskabets Julekort tillverkats av den svenska konstnären Lars Vilks och den danska tecknaren Kurt Westergaard. Årets julkort kan inte köpas i handeln, utan sänds bara ut till Trykkefrihedselskabets medlemmar i Danmark och utlandet.

7. december 2009 Av Helle Merete Brix

Fritt översatt från orginalartikeln på Sappho/Trykkefrihedselskabet

/Fröken Sverige

http://sv-se.facebook.com/people/Froken-Sverige/100000522671925

Inga kommentarer: