tisdag, november 27, 2007

Försvaret hotar sparka "säkerhetsrisk"

En 28-årig man bosatt i Helsingborg riskerar att få sparken från sin tjänst inom försvaret eftersom han anses vara en säkerhetsrisk. Mannen själv säger att beskedet kom som ett dråpslag.

HELSINGBORG. Den 28-årige mannen skulle ha ingått i utlandsstyrkan FS 14 som den 6 november åkte till Afghanistan för en sju månader lång tjänstgöring. Men en och en halv vecka före avresan fick han beskedet att han stoppats.
Försvarets underrättelsetjänst och säkerhetspolisen, Säpo, hade gjort den obligatoriska säkerhetsprövningen och funnit att han inte är lämplig. En begäran om att säga upp honom från anställningen i utlandsstyrkan med omedelbar verkan är framförd till försvarets personalansvarsnämnd. Mannen är för närvarande tagen ur tjänst men får lön.

"Mannen, som har bott i Sverige sedan 1988, säger att han fick beskedet precis innan han skulle åka hem på en sista permission. Han såg fram emot drömuppdraget som militärtolk i styrkan."

"Mannen berättar att han åkte till Irak 1997 för att jobba för en humanitär organisation men att något helt annat väntade när han väl kom dit. Han tillfångatogs av den terroriststämplade organisationen Mujahedin, fråntogs sina ID-handlingar och fördes till ett fångläger. Där satt han i sju år innan han lyckades fly till ett amerikanskt läger och bad om hjälp av få kontakt med svenska myndigheter. Det slutade med att amerikanerna anställde honom som militärtolk. Till Sverige återvände han 2005."

Läs mer i HD

BRA SÄPO och Försvarets underrättelsetjänst!



Inga kommentarer: