tisdag, februari 26, 2008

SvD: Diskrimineringen i rättsväsendet är högst oviss

"...Brå har läst 168 anmälningar till DO, intervjuat åklagare, domare, advokater och tolkar, samt "sammanställt befintlig kunskap" på området.

Däribland diskrimineringsutredare Masoud Kamalis analyser och förslag. Kamalis slutsatser var så hårresande att dåvarande integrationsminister Jens Orback på inga villkor ville kopplas ihop med Kamali.

Frågetecken kan också sättas framför Brås hänvisningar till juridikprofessor Christian Diesens antologi Likhet inför lagen. Utifrån ett femtiotal studentuppsatser slår Diesen fast att det svenska rättsväsendet diskriminerar människor med utländsk bakgrund.

Förfärligt om det vore sant, men Diesens bevisföring bygger på det obestyrkta antagandet att infödda svenskar och personer med utländsk bakgrund är exakt lika laglydiga. Så länge forskning saknas om skillnader i brottsbenägenhet är faktiskt den mest närliggande förklaringen till att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade på landets fängelser att de begår fler och grövre brott. Inte att de är diskriminerade av rättsväsendet..."


Läs hela Maria Abrahamssons (SvD) "sågning" av Brås nya rapport, som försöker hävda att invandrare blir hårdare dömda i svenska rättsväsendet....

Inga kommentarer: