lördag, mars 08, 2008

Svensk medborgare ledare i Shabaab

"En svensk medborgare från Rinkeby, tidigare verksam som imam i Stockholmsområdet, är en av frontfigurerna i Shabaab, den organisation vars namn figurerar i utredningen om misstänkt terrorismfinansiering.

- Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, men alla kopplingar mellan svenska medborgare och al-Shabaab kan mycket väl vara av intresse för Säkerhetspolisen, säger Jakob Larsson, presschef på Säkerhetspolisen.

Svensksomaliern Fuad Mohamed Qalaf flyttade från Rinkeby till Somalia år 2004, där han fick en högt uppsatt position i Islamiska Domstolarnas Förbund. Qalaf tjänstgjorde som Domstolarnas ansvarige för ungdoms- och utbildningsfrågor. Som sådan utlovade han hösten 2006, när omvärlden övervägde att sätta in fredsbevarande förband i Somalia, att sätta utbildningsväsendet i det heliga krigets tjänst. I en intervju berättade han att studenter skulle få militär träning så att de skulle kunna kriga mot utländska fredsbevarande insatser. På ett massmöte förklarade han också att ”alla lärare och docenter och annat folk kommer att delta i jihad”."


Läs HELA ledaren av Per Gudmundson på SvD

Tack för tipset, Janne!

Inga kommentarer: