onsdag, mars 19, 2008

Utvisningar till Afghanistan ställs in

"19 asylsökande från Afghanistan skulle på tisdagen ha utvisats med hjälp av ett specialchartrat plan, men polisen valde att ställa in flera av utvisningarna eftersom UNHCR och UD avrådde."

"– Det fanns ju i några ärenden invändningar mot besluten att utvisa personer från UNHCR. Dessutom fanns det information från UD i Kabul att ankomma med så många personer vid ett och samma tillfälle inte skulle se så bra ut i afghanska ögon.

Det skulle kunna påverka det framtida samarbetet mellan Sverige och Afghanistan, säger Per Löwenberg som är avdelningsdirektör på Rikspolisstyrelsen.

Enligt Per Löwenberg har afghanska myndigheter hört av sig till UD:s utsände i Kabul och protesterat mot att Sverige skickar så många utvisade afghaner till Kabul samtidigt.

– Det finns en opinion mot att västländer genomför sådana här avvisningar till Kabul eller Afghanistan. Det skulle kunna påverka det avtal som finns mellan svenska och afghanska regeringarna och UNHCR, säger Per Löwenberg."

"Anledningen till att polisen ville utvisa så många samtidigt är att den reguljära flyg linjen mellan Baku och Kabul stängs inom kort."

Läs och lyssna på SR

Tack för tipset, DL!

Man tror bannemig inte att det är sant! Styr de muslimska länderna i mellanöstern Sverige helt och hållet numera? Framtida samarbete med Afghanistan? Vad skulle det vara? Och om 19 är mycket...hur går det med restera 500, eller vad det var som skulle avvisas?

Och vad tycker "Svenne kålrot" om hur hans skatt används?

Inga kommentarer: