söndag, juli 05, 2009

Polisen jobbar treskift för att hålla lugnt i Rosengård


"Sedan två månader arbetar polisen dygnet med att patrullera Herrgården, det område i Rosengård som varit mest utsatt för anlagda bränder och attacker mot brandmän och poliser. ”Om vi inte stoppar invandringen till Malmö har vi bara sett början”, säger forskaren Aje Carlbom."

"
– Vi släckte en brinnande sopcontainer i Rosengård. Plötsligt upptäcker brandmännen att någon skurit sönder brandslangen. Det var att passera en skarp gräns för oss, man måste nästan vara brandman för att inse vidden av en sådan sak.

– Hela vår yrkesroll bygger på att göra något gott och att hjälpa folk i nöd. Att då mötas av hot och våld innebär en psykisk påfrestning som är lika allvarlig som det fysiska hotet. "

"Poliserna ÄR inte populära. Inte blir det bättre av att några manliga kolleger kontrollerar två bilar och deras kriminella ägare strax intill. Ungdomarna ser det som ännu ett bevis på polisens trakasserier.

Och de kvinnliga poliserna har svårt att låta ärligt vänskapliga när de kallas ”jävla hora” och ”jävla fitta” så fort de vänder ryggen till. De har varit här tillräckligt ofta för att även förstå det på arabiska."

"– Denna tävlan i kaxighet, i manlighet, är en av orsakerna till oroligheterna i Rosengård, säger Aje Carlbom. Han är socialantropolog vid Malmö högskola och bodde tre år i Rosengård för att skriva sin doktorsavhandling."

"– Många familjer vill att deras pojkar tillägnar sig patriarkala normer och blir auktoriteter som försörjer och bestämmer över kvinnor och minderåriga. Muslimska församlingar lockar med sina verksamheter för att få dem att följa religiösa normer."

"Hur ska man lösa problemen?

– Ju fler invandrare som flyttar till Malmö, desto större blir marknaden för olika etniska produkter och för extrema tolkningar av islam. Det blir enklare och enklare att leva som i hemlandet även om man bor i Sverige.

– Man måste bryta segregationen. Enda sättet att göra det är att stoppa inflyttningen av fler invandrare till Malmö. Men det ställer ingen upp på i det politiska systemet. Därför är det som vi ser nu bara början. Det kommer att bli värre."

LÄS ALLT I DN!!
DN

Tack för tipset, Paraflex!

Klarsynt repotage för en gångs skull och detta är det som sammanfattar läget bäst:

Aje Carlbom: "I Sverige kan många vara väldigt toleranta mot invandrares intolerans, men inte ett dugg toleranta mot svenskars intolerans."

Läs mer om Rosengård

Polis som räckte finger är anmäld
Skånepolisen ber om mer pengar
Poliser dygnet runt i Rosengård
Riksdagsman vill ha nationell styrka i Rosengård
Stenar mot brandkåren i Rosengård
Krav på utegångsförbud i Rosengård


/Fröken Sverige

Inga kommentarer: