söndag, oktober 01, 2006

Sveriges muslimska råd - pressmeddelande

"Angående påvens tal i Regensburg

Vi anser att det är olyckligt att Påven i en teologisk diskurs om förhållandet mellan förnuft och tro citerar en kejsare från korsfararnas och medeltidens Konstantinopel, känd för sitt islamhat och sin turkrädsla som om han vore en lärd filosof eller religionsvetare för att bevisa att just islam är ond och oförnuftig. Inte heller är det särskilt konsekvent i sammanhanget att bortse från det onekliga oförnuftet i inkvisitionen i Spanien och kristendomens delaktighet i judeförföljelserna på nazitiden.

I teologisk finns krav på god etik och bokens folk, kristna och judar, omnämns med stor respekt i Koranen. Europa har flera internationella avtal samt skrivna och oskrivna etiska regler om förhållandena mellan olika religioner och trosinriktningar i syfte att förstärka respekt, tolerans och strävan efter ett gott samarbete.

Om en religiös ledare inte värnar om dessa avtal och etiska regler är det mycket olyckligt men framförallt ansvarslöst. Man måste gallra i sina källor på ett adekvat sätt och tänka över lämpligheten, vederhäftigheten samt konsekvenserna av valet av sina källor. Gör man inte det så kan det resultera, som i det här fallet, till att dörrar för dialog stängs och nya möjligheter för missförstånd skapas. Det har vi kunnat se i Danmark där händelserna har spelat i händerna på framförallt extremisterna. Detta kan vi inte tillåta och därför måste vi förena krafterna för att bl.a. genom dialog arbeta för att motverka de islamofobiska och högervindarna som blåser över Europa och västvärlden.

Vi har traditionellt sett haft goda relationer till katolikerna i Sverige. Vi hoppas att påvens uttalanden inte är ett tecken på att de goda relationerna inte längre är eftersträvansvärda. Återigen kan vi säga att vi känner oss oroade över den utveckling som varit och hoppas att de mera etablerade krafterna hos katoliker kan stävja denna utveckling som i sig utgör en risk för stabilitet och världsfred.

Sveriges Muslimska Råd"

Jag orkar nästan inte kommentera! När kommer det ett pressmeddelande från muslimer, där de beklagar terrordåd och islamister?

Troligen ALDRIG, skulle jag ta och gissa på. För det är uppenbart att INGEN muslim i världen, har NÅGONSIN gjort något fel. Utan man skyller som vanligt på andra..alla oss "kafirer" och andra otrogna.. Och vi kafier ska bara rätta oss efter deras eländiga koran. GLÖM DET!

Det enda ni gör genom denna typen av pressmeddelande....det är få oss att inse ännu mer hur FEL islam är.



Inga kommentarer: