söndag, juli 29, 2007

Per T Ohlsson, Sydsvenskan: "Den farliga ängsligheten"

" Religiös fundamentalism har vunnit ännu en liten delseger över det öppna samhället.

Förra fredagen plockade skräckslagna arrangörer bort tre teckningar från en utställning vid Tälleruds hembygdsgård i Värmland. Teckningarna, gjorda av Nimis skapare Lars Vilks, föreställde profeten Muhammed som rondellhund."

" Efter mordet på den islamkritiske filmaren Theo van Gogh i Amsterdam 2004 och de rasande reaktionerna mot Muhammedkarikatyrerna, först publicerade i danska Jyllands-Posten året därpå, har en ny ängslighet smugit sig in i europeisk offentlighet.

Kulturpersonligheter och opinionsbildare som inte dragit sig för att utmana eller driva med religiösa dogmer har liksom börjat se sig över axeln. Att ifrågasätta om Jesus verkligen gick på vattnet eller skoja om brinnande buskar, det går naturligtvis an. Men Muhammed? Farligt, farligt."

" En annan incident inträffade i Leeds, där universitetet ställde in en föreläsning om kopplingar mellan nazistiskt och islamistiskt judehat efter protester från ett par muslimska studenter. Till saken hör, eller borde höra, att Hasan al-Banna (1906–1949), Muslimska brödraskapets grundare och den moderna islamismens fader, var en dokumenterad beundrare av Adolf Hitler."

Läs hela Per T Ohlssons söndagstext i Sydsvenskan

Tack för tipset, Anonym!

Inga kommentarer: