tisdag, februari 05, 2008

Spiken i kistan? - Statliga pengar till imamskola

"Sverige ska starta en utbildning av imamer. Det beskedet ger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp), som på så sätt vill motverka en radikalisering av islam. "

"På samma sätt som staten bidrar med pengar till prästers och pastorers högskoleutbildning bör skattemedel användas till att utbilda imamer, klargör han. Regeringen ska, ”i nära dialog med muslimerna i Sverige”, tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram ett konkret förslag.

– Min uppfattning är att vi bör hjälpa muslimerna med en svensk imamutbildning, eller åtminstone kompletterande studier i samhällskunskap och svenska. Det här är en rättvisefråga, och vi ska hitta fungerande former för detta.

Riksdagsledamöter från flera partier har länge krävt att Sverige, i likhet med Danmark, ska starta en högskoleutbildning för imamer.

”Först när den muslimska religionstillhörigheten är ett naturligt inslag i det svenska samhällslivet kan vi bryta utanförskapet och isoleringen som många svenska muslimer upplever”, motiverar Luciano Astudillo (s). "

Läs mer i SvD

Inga kommentarer: