torsdag, mars 13, 2008

Lärare ska botas från islamofobi

"En av de nya utbildningar som startar vid Malmö högskola hösten 2008 är islamologi med inriktning på Europa. Kursen är ett sätt att ändra den naiva synen på och ensidiga bilden av muslimer och islam som finns idag.

– Islam är en brännhet fråga i Europa. Och jag tror att det finns ett stort behov och intresse för islamologi även i Sverige och Malmö. Många har dålig koll på religionshistoria och islam, säger Jonas Otterbeck, universitetslektor och fil dr i religionshistoria med islamologisk inriktning vid Internationell migration och etniska relationer, IMER, Malmö högskola. Genom en ökad invandring av muslimer och människor från Mellanöstern till Europa och Sverige finns ett allt större behov av att förstå islam och muslimer.

– Idag finns en naiv syn på muslimer och islam. Muslimer är givetvis inte likadana utan de skiljer sig åt. De kommer från olika delar av världen, har olika syn på religion och olika traditioner, säger Jonas Otterbeck.

– Vi kommer att börja med att studera islams faktiska historia i Europa; spridningen i Spanien, i det Osmanska riket, på Balkan och i Östeuropa. En viktig fråga är vilken funktion islam har haft i bildandet av Europa?"

Muslimska Friskolan

Malmö Högskola

Inga kommentarer: