torsdag, mars 13, 2008

Muslimer får ett kulturcentrum i Haninge


Haninge kommun, c:a 2 mil söder från Stockholms centrum, har kris i sin kommunala kassa vilket påverkar skolsatsningarna negativt med brister i elevvård och dåliga studieresultat vilket har uppmärksammats i TV och tidningar. Genom omfördelningar i landstingets ekonomi påverkas också Jordbro vårdcentral och verksamhetschefen har sagt upp sig i protest mot de kraftiga omfördelningarna.

Men krisen i kommunens kassa hindrar inte att muslimska församlingen i Brandbergen får ett kulturcentrum i Brandbergen.

I anslutning till byggnaden kommer ett 24 meter högt torn att uppföras. Det är ett slags torn som brukar kallas minaret. Anläggningen kommer att ligga cirka 150 meter från Brandbergens centrum.

Kommunfullmäktige godkände i stor enighet, stadsbyggnadsnämndens förslag till detaljplan. - "Ett islamskt kulturcenter kompletterar dagens mångfald av kyrkor, tempel och andra religiösa lokaler i Haninge", säger kommunalrådet Tommy Lundin (fp).

Det islamska centrumet byggs i tre plan och kommer att inrymma samlingssal, lokaler för ungdomsverksamhet, studier, bibliotek och utställningar. I anläggningen kommer det också att finnas restaurang, gym och bad. Utanför huvudentrén anlägger byggherren också ett torg mot Brandbergens centrum.

- "Vid mormontemplet i Västerhaninge reser sig ängeln Gabriel på en piedestal över trädtopparna. Västerhaninge och Österhaninge kyrkors torn reser sig och syns vida kring. I Brandbergen kommer snart ett nytt torn i landskapsbilden att markera en av de viktiga samlingsplatserna i Haninge för den muslimska befolkningen", avslutar Tommy Lundin (fp).

Den enda invändningen kommer från en boende i området som tycker att Brandbergen har behov andra typer av verksamheter. Haninge kommun svarar lakoniskt att det muslimska kulturcentret inte bara vänder sig till muslimer, utan även till alla boende i Brandbergen.

Källor: Gratisblaskan "Mitt i Haninge" tisdag 11 mars 2008

Hanninge Kommun

Tack, Skribenten (debattör på Exilen)!

Inga kommentarer: