söndag, maj 11, 2008

Danmark: Hårda tag mot bidragstagare som inte vill jobba

Dansk Folkeparti och den danska regeringen införde en ny lag 2007.

Den går ut på att i par där båda partnerna får socialbidrag, så kräver man att var och en av dessa två jobbar minst 300 timmar (2 månaders heltidsarbete) under en period av två år. .

Om paren inte uppnår detta, så blir hälften av socialbidraget indraget.

Denna regel infördes för att få fler socialbidragstagare att komma ut på arbetsmarknaden. Och det borde ju inte vara en omöjlighet i Danmark där det finns i stort sett hur mycket jobb som helst numera.

Sedan regel infördes har 686 gifta par blivit av med halva sitt socialbidrag. Granskar man siffrorna, så framgår det, att över 90% är invandrare från icke västliga länder.

»Man kan inte inrätta ett lands system så , att man medvetet går hemma och att man samtidigt får full uppbackning av det skattefinansierade välfärdssystemet. Alla andra familjer i Danmark som väljer att en i paret är hemma, vet också att man bara får en inkomst att leva på", säger Claus Hjort Frederiksen som är danska regeringens arbetsmarknadsminister.

Han påtalar också att många av dessa invandrare inte ens står till arbetsmarknadens förfogande fastän de hade upp till sju barn. Och att man då måste ta i med hårdhanskarna. (Får man förmoda att detta gäller i första hand fruarna som inte ens är tänkta att arbeta? )

Danmark har kanske 9.000 idag som går på socialbidrag. Detta samtidigt som det finns cirka 60.000 jobb lediga i landet. Och det kan inte vara meningen att de som arbetar , ska betala för de icke-västliga invandrarmän som vill ha en hemmafru?

Politiken

Claus Hjort strammede 300-timers reglen (25. jan.)
300-timers reglen sender indvandrerfamilier ud i fattigdom (11. dec.)
VK fortolker 300-timers reglen for stramt (11. okt.)
Claus Hjort kalder 300-timers regel en succes (20. sep.)

Inga kommentarer: