lördag, maj 03, 2008

Danska socialdemokraterna säger NEJ till slöja i det offentliga rummet

Men Socialdemokraterna i Danmark säger inte BARA nej till att ha domare med slöjor. De vill också förhindra att andra offentliga myndighetspersoner går runt med religiösa symboler.

Efter flera dagars betänketid som säger nu Socialdemokraternas integrationsansvarige, Henrik Dam Kristensen, att de är eniga med Dansk Folkeparti, som har föreslagit att utvidga förbudet att använda slöja i jobbet till till exempel sjuksköterskor och lärare.

När det gäller myndighetspersoner, så bör man som utgångspunkt inte ha slöja, för det grumlar bilden av vilken myndighet man representerar, säger han.

" Det slører billedet af den autoritet, som man har. Men det handler ikke først og fremmest om det: Det handler mere om religion i det åbne rum. Jeg synes ikke, at religiøse symboler som udgangspunkt hører hjemme, når man er en myndighedsperson."

Dansk muslimsk Union säger att politikerna är tysta i frågan när det gäller "det politiska förtrycket för muslimska medborgare".

- Detta är en politisk förföljelse och hets mot religion och etnisk bakgrund, hävdar de i ett uttalande.

"Dansk muslimsk Union säger att politikerna är tysta i frågan för "det politiska förtrycket för muslimska medborgare". Detta är en politisk förföljelse och het mot religion och etnisk bakgrund, hävdar de i ett uttalande.

Politiken

Khader: S går islamisternes ärenden

Ny Alliances partiledare, Naser Khader, beskyller nu Socialdemokraterna för att ge radikala muslimer "vind i seglen", genom att förbjuda offentliga myndighetspersoner att bära religiösa symboler så som till exempel slöja.

»Det er nærmest at gå islamisternes ærinde, når Socialdemokraterne ekskluderer alle troende muslimske kvinder fra det offentlige arbejdsmarked. 'Hvad sagde vi', vil det lyde fra imamerne. 'De vil ikke vide af jer'«, siger Naser Khader "

Läs mer:
S trækker tørklædeforbud i land (3. maj.)
Khader: S går islamisternes ærinde (3. maj.)
DF's brug af Natasja forarger (3. maj.)
Fagforeninger: Religiøse symboler er okay (2. maj.)
DF afviser at bruge nazisme-taktik (2. maj.)
S-politiker: DF agerer som nazister (2. maj.)
DF: En burka virker stærkere (30. apr.)
Fogh skyder tørklædesag til hjørne (30. apr.)

Inga kommentarer: