fredag, augusti 31, 2007

Reinfeldt månar om yttrandefrihet

"Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade i dag konstnären Lars Vilks omstridda teckningar föreställande profeten Muhammed som rondellhund.

På frågan om han ser en risk för att Sverige står inför samma process som Danmark gick igenom med sina Muhammedkarikatyrer förra året svarade Reinfeldt:

- Jag tycker det är viktigt att säga två saker. Det första är att vi har varit väldigt måna om att Sverige ska vara ett land där muslimer och kristna, de som tror på gud och de som inte tror på Gud, kan leva sida vid sida i ömsesidig respekt. Vi tycker att vi har kommit väldigt långt. Jag har ett ansvar för att det kan fortsätta och att ta initiativ för att fördjupa denna ömsesidighet och respekt."

"- Samtidigt är vi måna om att stå upp för den yttrandefrihet som är grundlagsfäst och som är naturlig för oss och som handlar om att vi inte politiskt fattar beslut om vad som publiceras i tidningar. Jag vill försvara att vi har den ordningen."



"Även PeO Wärring, ordförande i Tidningsutgivarnas tryckfrihetsgrupp, är nöjd med statsministerns uttalande.

- Det är ett steg i rätt riktning. Men det är synd att man måste dra ett sådant uttalande ur regeringen. Det hade varit mycket bättre och mer klädsamt om det hade kommit på ett spontant sätt där initiativet kom från statsministern.

PeO Wärring menar att också utrikesminister Carl Bildt måste göra ett officiellt uttalande."

Läs mer i Nerikes Allehanda

Där ni också kan läsa om dagens demonstration.



Inga kommentarer: