måndag, augusti 20, 2007

"Västeråsflickor blir bortgifta"

Arosdöttrar. Mariam Afrasiabpour och Kadijeh Hassanpour är två av eldsjälarna i kvinnorättsorganisationen Arosdöttrarna i Västerås.

"Två unga flickor från Västmanland är försvunna i mellanöstern efter att de åkt på vad familjen påstått varit semesterresor. I dag kan VLT berätta om hederskulturen son lever iskuggan av Fadime. "

"
Problemet för vissa invandrarflickor i Västerås är att familjen forfarande kör över deras vilja och tvingar dem att följa traditionen. Det handlar om bröder som kontrollerar mobiltelefonen, att flickan inte får gå på sexualundervisning, bada med sin skolklass, ha pojkvän eller umgås med svenska kompisar.

Bara på Carlforsska gymnasiet i Västerås anmäler elevhälsan två-tre fall varje år där man misstänker att flickor far illa av hederskulturen.
- Flickan kan komma till oss och säga "mamma och pappa vill att jag ska förlova mig med någon jag inte valt". Ibland är planerna lösa, ibland har de i princip bokat flygbiljetter till hemlandet, säger skolsköterskan Stina Skarelius."

Läs mer på vlt.se

Inga kommentarer: