måndag, februari 04, 2008

Socialdemokraternas nazistiska förflutna



Klipp ur dokumentären "När polackerna kom till Mariefred".

Den 1 september 1939 gick tyska trupper till attack mot Polen och det andra världskriget var ett faktum. Några polska ubåtsbesättningar lyckades fly undan nazisternas sjunkbomber och sökte skydd i Sverige där de efter en tid internerades i Mariefred. Ovetande om att kriget skulle komma att pågå i flera år, blev de polska sjömännen ett exotiskt inslag i stadsbilden och flera av dem gjorde sig hemmastadda och stannade kvar efter krigsslutet.

I filmen berättar flera av dem, liksom invånarna på orten, om vad som hände då de 170 matroserna plötsligt befann sig i den lilla mälaridyllen långt ifrån krigets tragik och hur denna omvälvande händelse påverkat dem.

I dokumentären visas ett urklipp från den nazistiska tidningen "Dagens eko".

Socialdemokraterna drar gärna upp SD:s förflutna, men talar inte så ofta om sitt eget förflutna som öppet nazistiska.

"Statens institut för rasbiologi (Rasbiologiska institutet, även förkortat som SIFR) var ett svenskt institut grundat 1922, efter en ursprungligen socialdemokratisk motion, som stöddes av samtliga riksdagspartier.

Institutet var det första i sitt slag i världen."Källa: Wikipedia

"Socialdemokraterna (s) grundade och drev Rasbiologiska institutet där bland annat tattare och efterblivna beskrevs som " den mänskliga slaggen".

Många ledande socialdemokrater pläderade för ökad rasmedvetenhet däribland makarna Alva och Gunnar Myrdal som skrev boken "Kris i befolkningsfrågan" där de förordade tvångssteriliseringar som en lämplig metod för "utsovring av höggradigt livsodugliga individer".

Makarna Myrdal erhöll senare höga positioner inom Socialdemokratin Gunnar blev handelsminister och Alva var konsultativt statråd mellan åren 1967-1973.

Socialdemokraterna förverkligade senare sina rasidéer genom att man tvångssteriliserade förståndshandikappade ända fram till 1975. Den socialdemokratiske ecklesiastikministern 1957-1967, Ragnar Edenman, var tidigare medlem av den fascistiska organisationen "Förbundet nya Sverige"."

LÄS MER om de etablerade partiernas historia på sverigedemokraterna.net

Tack för tipset, MX!

Inga kommentarer: