fredag, februari 01, 2008

Sverige i tvist om Irakflyktingar

"Den svenska regeringen kräver att Irak ska ta emot sina medborgare som avvisas från Sverige. Men Irak förhandlar hårt och vill ha saker av Sverige i utbyte. De två länderna har nu hamnat i diplomatisk clinch och flyktingarna har blivit brickor i ett politiskt spel."

"Den 21 november i fjol landade 35-årige Halgord Omar i irakiska Kurdistan efter en resa som startat i på Arlanda flygplats. Efter sju år som asylsökande i Sverige och efter ett avvisningsbeslut skulle han till slut ut. Bredvid honom via Tyskland och Jordanien fanns svenska poliser.

Men på flyplatsen i Arbil satte irakisk gränspolis stopp. Halgord Omar sattes på ett plan mot Sverige. Skälet som uppgavs var att han saknade id-handlingar.

I själva verket har han i likhet med tusentals andra irakier i Sverige blivit en bricka i ett politiskt spel. Officiellt är positionerna tydliga: Sverige kräver med stöd av folkrätten att Irak ska ta emot sina medborgare nu när alltfler får avvisningsbeslut.

Irak pekar på att landet först behöver en chans att återhämta sig.
– Många av dessa människor tillhör vår elit. Där finns läkare, professorer och ingenjörer och vi kommer att behöva dem i återuppbygganden av vårt land. Vi hoppas emellertid att Sverige låter dem stanna tills de har någonting att återvända till, säger Iraks ambassadör i Stockholm Ahmad Bamarni. "

Läs mer i SvD

Inga kommentarer: