onsdag, maj 07, 2008

Lund: Universitetet klarar inte av fler studenter

"Ansökningarna till Lunds universitet har ökat med 25 procent. Allra mest ökar de internationella ansökningarna och nu har Universitetet nått smärtgränsen på tusen internationella studenter. – Några större ökningar klarar vi inte av, säger vicerektor Eva Åkesson."

"Men ökningen består till allra största del av utländska sökande – totalt 6784 personer av 49046. Och så många kan inte komma till Lunds universitet. – Vi har sagt att vi kan anta cirka tusen personer, det är en fråga om infrastruktur och hur många platser som vi har, säger hon. Det är med de dimensionerna som det fungerar bra.

Med de internationella mastersstudenterna kommer dels kostnaden – enligt beräkningar för höstterminen 2007 kostade 700 internationella studenter cirka femtio miljoner kronor att utbilda, dels boendefrågan. "

"Utländska ansökningar har mer än fördubblats
Genom att öppna ansökningssidan Studera.nu för personer utan svenskt personnummer gjorde Verket för högskoleservice, VHS, allting mycket enklare för utländska studenter. Jämfört med förra året har de ansökningarna mer än fördubblats. Siffrorna visar det totala antalet internationella sökanden till samtliga utbildningar i Sverige.

Termin, Antal internationella sökande
Höstterminen 2007, 4 500
Vårterminen 2008, 9 300
Höstterminen 2008, 21 700 "

Sydsvenskan

Ja, tänk om det vore gratis för svenskar att studera i Sverige med...

UPPDATERING 8/5:

Svenskar har ju inte gratis utbildning. Utbildningen har deras föräldrar betalt åt dem genom skatten.

I vissa fall så ordnas boendet åt utländska stundenter och en del av dem får socialbidrag medan de studerar.

Jag VET att svenska staten betalar en försäkring för de utlänningar som studerar här, som täcker både läkar och tandläkarkostnader, olycksfall, överfallsskydd, ansvarskydd och transport till hemlandet.

Den så kallade IN-försäkringen. Skattemedel igen.

Får svenska studenter en sådan försäkring betald av staten?

Dessutom kan folk med funktionsnedsättning från andra länder studera i Sverige och få så kallad Sisusstöd . Alltså betalar svenska staten för en stödperson till den som stunderar. Skattemedel igen.

SI - Statlig SVENSK myndighet som betalar stipendium för 1500 utländska stundenter och forskare i Sverige varje år. Skattemedel igen.

Sen finns det ett antal andra fonder genom vilka endast utländska stundenter kan söka stipendium.

Jag hade inte sagt något om vi hade en bra vård, bra äldrevård och så drunknade i välfärd...

..och framför allt inte om de utländska studenterna stannade i Sverige och bidrog till välfärden efter deras utbildning.

Men det gör de sällan eller aldrig!

I USA idag måste studenterna betala mellan $15,000 - $35,000 om året plus bevisa att de har medel för uppehälle.

Det är inte sällan i USA som frukten av dessa skattemedel får växa sen, då många söker sig dit med sina fina utbildningar.

Läs mer på
Jan Kallbergs: Sverige som transitland

Det vore något att ta efter för Sverige, då utländska studenter kostar skattebetalarna många (Lund 50 miljoner för EN termin!) miljontals kronor varje år.


/FS

Inga kommentarer: