onsdag, februari 13, 2008

Danska tidningar publicerar Muhammed-teckningar

"Planerna på att mörda en av Muhammedkarikatyrernas upphovsmän har chockat Danmark. Flera danska tidningar protesterar mot mordplanerna genom att åter publicera den mordhotades karikatyr."

"Det var igår morse som säkerhetspolisen, PET, slog till mot en lägenhet i Gellerupparken, en invandrartät förort till Århus. Här anhölls, efter en längre tids övervakning, tre personer, en 40-årig dansk-marockan och två tunisier, misstänkta för planering av mord på tecknaren Kurt Westergaard."

"Inom den danska pressen är chocken stor. Flera av de stora morgontidningarna, däribland Berlingske som aldrig publicerade de ursprungliga teckningarna, väljer därför att som en solidaritetshandling publicera Kurt Westergaards teckning i dagens tidningar, tillsammans med Jyllands-Posten."

"Det danska initiativet får inte många svenska efterföljare enligt en rundringning av TT till några av de tidningar som tryckte karikatyrerna hösten 2005. Men åtminstone en svensk tidning publicerar: Sydsvenskan i Malmö trycker Westergaards bild på nyhetsplats efter beslut av chefredaktören och ansvarige utgivaren Peter Melin."

Läs mer på SvD

Inga kommentarer: