torsdag, maj 22, 2008

Det Nya Sverige: Ingen skolavslutning i kyrkan

"Barn och föräldrar i Kristinelundsskolan i Östhammar upprörs över att skolans sommaravslutning inte hålls i kyrkan som traditionellt. I år har skolledningen beslutat att barnen ska sluta skolan på skolans område.

De engagerade föräldrarna tycker skolavslutning i den närliggande kyrkan är en fin tradition.

Men de ansvariga för beslutet hämtar stöd ur Barn- och elevskyddslagen.

- Vi vill förebygga att elever känner sig kränkta eller diskriminerade. Det råder skolplikt och skolavslutningen ingår i undervisningen, vilket innebär att alla elever ska kunna vara med, säger Hans Oscarsson, skolområdeschef i Östhammar-Öregrund till Upsala nya tidning.

Föräldrarnas enhetsråd har ringt runt till hushåll som har barn på skolan, och hävdar att 92 procent av de 70 procent man fick tag på vill ha skolavslutning i kyrkan. Därför menar man att beslutet är ogrundat och uttrycker kritik mot att beslutet fattats "ovanför deras huvuden". Beslutet har rört upp känslor"

Dagen

"- Det är mer stämning i kyrkan. Sångerna kommer inte att höras lika mycket på skolgården, säger Aron Ohlsson som går i årskurs fem.

Emma Rehn i årskurs sex håller med.

- Jag vill vara i kyrkan, det är roligare.

Jeanette Andersson gick själv i Kristinelundsskolan på 70-talet och hade då sin avslutning i kyrkan. Hon tycker att det är en fin tradition som det inte finns något religiöst över.

- Rektorn håller tal och prästen säger ha en trevlig sommar, det är allt. Det är så vackert när sången ekar i kyrkan. Nu blir det avslutning utomhus på skolgården, och regnar det blir det i någon sporthall någonstans"

"I läroplanen står att delaktighet i det gemensamma kulturarvet är viktigt. Kan inte skolavslutning i kyrkan vara del av detta kulturarv?

- Så kan man se det. Men vi har tolkat grundlag, förordningar, skolplan och läroplan som att det inte är lämpligt med skolavslutning i kyrkan utifrån principen om lika behandling och alla elevers lika värde. "

UNT

Tack för tipset, Befria Media!

Inga kommentarer: