måndag, december 10, 2007

Nya marknader för människohandel

En ny form av slavhandel, förutom den sexuella, har fått fäste på våra breddgrader, enligt Rikskriminalen. Det handlar om östeuropeiska ligor som systematiskt utnyttjar underåriga till att stjäla m m. Som om det inte vore nog: Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern blir med -lemmar i EU:s passunion Schengen 1 jan 2008.

Anslutningen kommer att ske i två steg. Först slopas gränskontrollerna vid land- och sjögränser den 21 december. Sedan försvinner gränskontrollerna på flygplatser den 31 mars 2008. Schengenområdet omfattar sedan tidigare EU:s gamla medlemsländer förutom Storbritannien och Irland. Norge och Island ingår också trots att de inte är EU-länder. De nyblivna medlemsländerna Cypern, Bulgarien och Rumänien är inte med i Schengen.

Inga gränskontroller, minimal bemanning och fri rör- lighet utan passtvång inom EU gör denna slavhandel ännu mera möjlig - när det skulle vara precis tvärtom - helt omöjligt!! /Min kommentar

"Handel med barn, kvinnor eller flickor som transporteras till olika platser i landet för att utnyttjas för prostitutions-ändamål är fortfarande den vanligaste formen av människo -handel. Men Rikskriminalpolisen kan även konstatera att det förekommer en annan typ av människohandel i Sverige – kringresande ligor som reser runt med barn och utnyttjar dem för stöld- och tiggeriändamål. Fattiga föräldrar i sydöstra Europa överlåter sina barn till människohandlare som tränar dem att bli skickliga ficktjuvar.

- Det som förefaller vara ett vanligt snatteri eller en stöld kan i själva verket utgöra ett led i en cynisk och välorganiserad brottslighet. Förövarna ser barnen som en investering och förväntar sig att de ska leverera allt större summor. När barnen blir äldre finns anledning att befara att de även utnyttjas för sexuella ändamål, säger Kajsa Wahlberg på Rikskriminalpolisens underrättelsesektion som skrivit rapporten."

Polisen

Läs Rapporten: Människohandel för sexuella och andra ändamål 1 jan - 31 dec 2006

Inga kommentarer: