måndag, mars 02, 2009

GP:s Malin Lernfelt: Sexualisera inte badhus

"Vi är många föräldrar som varje dag anstränger oss för att lära våra barn att man kan leka med varandra oavsett kön och att det inte spelar någon roll om man har snopp eller snippa, skriver GP:s Malin Lernfelt i sin krönika."

"
Vilket budskap skickar det då om det plötsligt sitter en lapp på dörren till badhuset som säger att "Kalle" inte är välkommen, för att han har snopp? I min bok är det inte okej. Visst kan man tycka att löneskillnader och kvinnobad är två helt olika saker. Men det är det inte. Det handlar om en grundinställning. Skall samhället behandla människor olika beroende på kön eller inte?

Människor kommer hit från andra delar av världen bär ofta med sig andra kulturella och religiösa mönster än den som växt upp i Sverige. Det finns också en hel del sedan länge etablerade minoriteter i vårt land. Och de skall alla respekteras. Det står var och en fritt att tycka och leva som man behagar. Och man personligen välja om man vill bada (eller ens vara vän) med någon av det andra könet bäst man vill. Däremot blir det problematiskt när offentliga institutioner som badhus ägnar sig åt könssegregering.

Jag är stolt över att leva i ett land där kvinnor och män är lika mycket värda. Där vi kommit så långt att kvinnor inte längre är utestängda från vissa yrken eller förväntas leva på ett visst sätt. Där samhället inte sexualiseras genom att man skiljer ut människor beroende på kön. Det är ett samhälle vi inte fått gratis och som måste värnas. Annars kanske vi en dag står där igen med flickskolor och rösträtt bara för män. Vad säger vi då? Hoppsan?"

Läs hela Malin Lernfelts krönika i GP

/Fröken Sverige

Inga kommentarer: