torsdag, mars 05, 2009

Gudmunson: Dansk jihadistdokumentär

"Den danska statstelevisionen har visat en entimmes dokumentär med inblickar i de islamistiska radikala miljöerna runt Danmarks terroristfall. De inblandade intervjuas. De anser sig oskyldiga och förföljda, såklart. Filmen "De danske terrorister" går att se på webben.

För svenska tittare kan mötet med Abdulkadir Cesur, som tillsammans med svenske Mirsad Bektasevic sitter dömd för terroristbrott i Bosnien, vara extra spännande. Cesur menar att han själv var så gott som oskyldig och att svensken var pådrivande. Cesurs pappa menar vidare att kontakterna mellan Bektasevic och Cesur var ganska få innan avresan, och inskränkte sig till ett par tre korta möten i en moské i Köpenhamn. Otippat."

"Ikke én eneste af dem DR møder erkender, at de havde til hensigt at sprænge en bombe, hverken i Danmark eller i udlandet. DR afdækker i stedet de unges holdninger til det samfund, de er vokset op i. DRs samtaler i miljøet viser, at de involverede ser helt anderledes på begrebet terrorisme - end den måde det bliver beskrevet på i vestlige medier. De ser sig selv som ofrene, der blot forsvarer sig - mod overgreb i Bosnien, Irak, Afghanistan eller andre krigszoner."

Läs mer på Per Gudmundsons blogg och se filmen: "De danske terrorister"

/Fröken Sverige

Inga kommentarer: